Presbiyopi merceğin, uyum aracılığıyla gözün odağını değiştirme yeteneğini kaybetmesidir ki bu süreçte göz kasları, merceğin şeklini değiştirirler. Presbiyopi, kırklı yaşların ilk yıllarında başlar ve sonuçta herkes etkilenir.
Asıl sıkıntı, hipermetropluktakinin aynısıdır. Yakındaki nesnelerden gelen ışık ışınlarının odak noktası, retinanın arka tarafında kalır ve odak dışındadır. Hipermetroplukta, bunun böyle olmasının sebebi, göz küresinin normalden kısa olmasıdır. Presbiyopide durumun böyle olmasının sebebi, yaşlı merceğin daha sertleşmesi ve esnekliğinin azalmasıdır. Bu da, odak noktasının retinanın önüne gelmesini sağlayan, uyumun gerçekleşmesi için gerekli ışık ışınlarının daha keskin olarak bükülmesini zorlaştırır ya da olanaksız kılar.
Yorgun olduğunuz zaman, geceleri ya da az ışıkta okumak daha da zor olabilir. Presbiyopi, görme kusurunuzun nasıl olduğunuza bakmaksızın oluşur.
Presbiyopinin ilk belirtisi, okurken nesneleri uzaklaştırma ihtiyacıdır. İlerleyen zamanlarda bu bulanık görme daha da artar ve alın , şakak bölgesinde ağrılar oluşur.Gözü yakın nesnelere zorlanarak odaklamak zamanla başka sorunları da beraberinde getirir. Okuduktan sonra, geçici olarak, uzaktaki nesneleri net olarak görmek de zorlaşabilir çünkü uzaktaki nesneler de odaklana-bilmek için uyum gerektirir.
Presbiyopinin yegane çözümü, optik düzeltmedir (okuma gözlük¬leri veya kontakt lensler). Miyopluk için düzeltici mercekler taşıyan kişiler, çift odaklı gözlüğe (üst kısım uzak görüş içindir ve alt kısım da yakın görüş içindir) ihtiyaç duyarlar ya da iki ayrı gözlük kullanırlar.
Presbiyopinin giderek kötüleşmesi yüzünden, 60'lı yaşların sonuna kadar yazılan reçeteler sıklıkla değişir. Bu yaşlara gelince de, presbiyopi durağanlasır 60-65 yaşından itibaren, merceğin esnek-liğini kaybetmesi sebebiyle, gözün odaklama yeteneği fiilen durur; bu aşamada, yakını görmek tamamen gözlüklere bağımlı hale gelir. Bununla beraber, miyop olanlar bazı durumlarda yakına bakerken uzak gözlüklerini çıkartır ve yakın işlerini yaparken daha rahat görebilirler.
Presbiyopinin Belirtileri Nelerdir?
Presbiyopi hastaları cisimleri 50 cm. den daha yakına getirdiklerinde görmekte zorlanmaktadır. Bu nedenle cisimleri uzaklaştırarak görebilirler. İlerleyen zamanlarda yakını görme hala bozuk ise alın ve şakak bölgesinde başağrısı da eşlik edebilir.
Presbiyopi Nasıl Tedavi Edilir?
Dünyada bu konuyla ilgili uygulanan birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinin kendisine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Şu an presbiyopi tedavisi için tüm dünyada en güvenilir yöntem olarak kabul edilen göz içi multifokal mercek operasyonları ve presbylasik lazer tedavileri hastanemizde başarı ile uygulanmaktadır.
1. Gözlükle Tedavi
- Bifokal Gözlükler
- Multifokal (progresif) gözlükler
2. Kontakt Lensle Tedavi
Multifokal kontakt lensler: Lense uygun olan hastalar bu lensleri kullandıklarında başarılı sonuçlar almaktadırlar. Ancak 40 yaş üstü hastalarda gözyaşı kalitesindeki azalma nedeniyle kullanımda sorunlar yaşanabilmektedir.
Kontakt lens ile monovizyon (tek gözü miyop bırakma): Bu tedaviye uygun olup olmadığınız ancak ilk muayenenizde belli olabilir.
3.Cerrahi Tedavi
Gözde cerrahi müdahale uygulanabilen 3 yer bulunmaktadır.
a. Kornea
- Presbylasik Tedavisi
- Monovizyon Excimer Lazer Tedavisi
b. Lens
- Multifokal Lensler
- Akomodatif Lensler
0 yorum:
Yorum Gönder